Ook elektrisch krijgt een vervuilingsnorm: EURO-7

De nieuwe Europese vervuilingsnorm, EURO-7, gaat ook de E-trucks raken. De E-trucks hebben nul uitlaatgassen, maar in de nieuwe norm wordt er ook gekeken naar de deeltjes die remmen en banden verspreiden. De EU-regels waren oorspronkelijk bedoeld om luchtvervuiling tegen te gaan. Met name de stikstofoxiden uit de uitlaat van de voertuigen veroorzaakten luchtvervuiling.

Aangezien er vanaf 2035 geen nieuwe voertuig met verbrandingsmotor meer verkocht mag worden, verschuift de aandacht naar het fijnstof en de kleine deeltjes die loskomen bij het remmen. E-trucks hebben door het zwaarder gewicht (i.v.m. zware accu’s) vaak een groter aandeel dan voertuigen op fossiele brandstof.

Het doel van de Euro 7-norm is om het stikstofuitstoot van de trucks tegen 2035 met meer dan 50% extra te reduceren. Er is nog wel de goedkeuring van de EU-landen en het Europees Parlement nodig. Als zij akkoord gaan, zouden de regels voor trucks medio 2027 ingaan.

Bekijk ook:

Join the movement!

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze expert Luuk. Hij schuift graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Meer nieuws:

Heb je deze
vraagstukken
al gelezen?

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.