Hoe staat het ervoor met het aantal eTrucks in Nederland?

Vanmorgen plofte het nieuwe overzicht van het aantal in Nederland geregistreerde elektrische voertuigen weer in onze mailbox. Hoe is de stand nadat het eerste kwartaal van dit jaar alweer voorbij is?

Nadat elke maand is afgelopen peilt het Team Elektrisch Vervoer van het RVO altijd wat de stand van zaken is in de markt. Afgelopen kwartaal zijn er 135 nieuwe, volledig elektrische zware bedrijfsvoertuigen in Nederland geregistreerd. Let wel, we hebben het dan over batterij-elektrisch. Dat zijn er 47 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Gecombineerd met instroom en uitstroom brengt dit het totaal aantal BEV-trucks in Nederland nu op 789*. Dat betekent dat 0,5 procent van alle trucks op dit moment batterij-elektrisch is.

Registraties naar segment

Gaan we dan kijken naar de meest recente registratiegegevens in de open databank van het RDW*, dan komen we tot de volgende ontdekking: 53 van de 135 voertuigen zijn een opleggertrekker. 25 hebben een gesloten opbouw, 12 hebben een geconditioneerde opbouw met temperatuurregeling en vijf voertuigen zijn volledig elektrische vuilniswagens. De overige aantallen zijn uiteraard de overgebleven categorieën.

Volvo is marktleider

Wat betreft merkenregistraties is Volvo ook in het eerste kwartaal van dit jaar leider als het de registraties van elektrische trucks betreft. Van de 135 voertuigen zijn er 89 van het Zweedse merk. Dat is afgerond 66%. Uitgesplitst naar model ziet dat er als volgt uit. Renault Trucks is met haar elektrische modellen ook goed vertegenwoordigt. Met 10 exemplaren en 7,4% marktaandeel zijn zij de derde grootste eTruck-leverancier.

* RVO, databank duurzame mobiliteit, peildatum maart 2024

* Open Data RDW: Gekentekende_voertuigen; 11 april 2024

Bekijk ook:

Join the movement!

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze expert Luuk. Hij schuift graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Meer nieuws:

Heb je deze
vraagstukken
al gelezen?

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.