Positief nieuws voor verduurzaming transportwereld

We kunnen binnen afzienbare tijd weer een stuk meer emissieloze trucks op de weg gaan zien! Net als vorig jaar was er weer veel interesse in de subsidieregeling AanZET van de overheid. Na twee dagen is het budget al volledig overschreven.

Deze genoemde Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks is bedoeld ter stimulatie van de markt van emissieloze trucks. En het is goed nieuws, want dat is ook dit jaar weer goed gelukt. Het beschikbare budget voor dit jaar was 45 miljoen euro. Op de eerste dag zijn er 428 aanvragen ingediend; op dag twee 219. Samen goed voor een totaal aangevraagd bedrag van 46,5 miljoen euro.

Stevige toename

Op dit moment rijden er 744 volledig elektrische vrachtwagens rond in Nederland*. Let wel: dan hebben we het alleen over batterij elektrisch. Met deze subsidieronde kunnen naar verwachting nog eens 600 elektrische vrachtwagens worden aangeschaft. Goed nieuws voor de verduurzaming dus!

Loting

Het uiteindelijke subsidiebudget moet nog worden vastgesteld door de Eerste Kamer. Begin april verwachten we de uitkomst. Hoe het er nu naar uitziet, worden de aanvragen van 27 maart (dag van overtekening) meegenomen in een loting. Als er méér budget vrijkomt dan nodig is, bijvoorbeeld door afgewezen aanvragen of een verhoging van het budget, zal er geloot worden tussen de aanvragen van vandaag (dag 3).

Oh en trouwens, de uitslag van de loting wordt per mail bekend gemaakt op vrijdag 12 april om 9:00 uur.

* RVO, databank duurzame mobiliteit, peildatum februari 2024

Bekijk ook:

Join the movement!

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze expert Luuk. Hij schuift graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Meer nieuws:

De dikke van VDE

In het 'grote' subsidieboekje beschrijven wij alle belangrijke informatie voor 2024. Download...

Heb je deze
vraagstukken
al gelezen?

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.