Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om iedere dag mijn E-truck op te kunnen laden? 

‘’Ik gooi mijn dak vol met die panelen en daarmee laad ik wel mijn vrachtwagen op’’, een welbekende zin onder de transporteurs die elektrisch willen of zelfs door de komst van de Zero Emissie Zones MOETEN rijden. 

Zijn de zonnepanelen nou echt één van de mogelijke oplossingen? Of eerder de vraag: Heb jij wel voldoende zonnepanelen op je dak om de E-truck volledig met eigen stroom te voorzien? 

Ten eerste is deze blog relevant voor jou als je binnen één van de twee groepen valt:

  1. Het voertuig rijdt in de nacht en heeft de mogelijkheid om overdag te laden;
  2. Je beschikt over of overweegt de aanschaf van een accuopslag om zonne-energie op te slaan.

Volgens het onderzoek van Walter Ploos Van Amstel zijn ruim 80% van de nationale vrachtwagenritten minder dan 200 kilometer per dag. Het verbruik van een elektrische bakwagen zit gemiddeld tussen de 0,8 en 1,4 kWh en die van een trekker+oplegger gemiddeld tussen de 1,1 kWh en 1,6 kWh. Uiteraard kan Van Dijk Energy het exacte verbruik voor jou calculeren door middel van de Electric Range Simulator. Indien uitgaan van 200 kilometer per dag en gemiddelde verbruik van 1,4 kWh betekent dit dat we 280 kWh per dag voor één voertuig nodig hebben. Dus met andere woorden moeten de zonnepanelen 280 kWh per dag opbrengen om het voertuig op te kunnen laden. 


‘’Maar hoeveel zonnepanelen zijn dat?’’

De maandelijkse opbrengst van de zonnepanelen op jaarbasis is hiernaast in kaart gebracht. Zo is logischerwijs in de zomermaanden hogere opbrengst ten opzichte van de wintermaanden. Er valt vast te stellen dat 2% van het geïnstalleerde vermogen afkomstig is uit de maand december en hoogste opbrengst met 13% in de maanden mei, juni en juli.

Door middel van de bovenstaande gegevens is er gecalculeerd hoeveel kWh een bepaald vermogen zonnepaneel gemiddeld per dag oplevert. De resultaten zijn hieronder in de tabel. De opbrengst per dag onder de 280 kWh is rood gemarkeerd en alles hieronder groen.Door middel van de gegevens in de tabel valt er vast te stellen dat bij een geïnstalleerd vermogen van 450.000 kWh één E-truck volledig met eigen stroom te vullen is. Aangezien het geïnstalleerd vermogen van zonnepanelen in kWp wordt uitgedrukt is het van groot belang om de kWh om te zetten naar kWp. Factor van kWh naar kWp is ongeveer 1,15. Hiermee is het éénvoudig mogelijk vast te stellen dat 517,500 kWp geïnstalleerd vermogen nodig is. Een zonnepaneel van 190,3 bij 113,4 cm (met 120 cellen) heeft een opbrengst van 470 WP. Het aantal panelen is als volgt te calculeren: 517,5 kWp / 470 Wp = 1101 zonnepanelen. Dus er zijn 1101 zonnepanelen nodig om het voertuig 365 dagen per jaar te voorzien van eigen stroom = 2.376 m2 aan zonnepanelen


Join the movement

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze experts. Zij schuiven graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.