Budget voor verduurzaming door vrachtwagenheffing 

Het concept-mjp

Het is (eindelijk) duidelijk; de plannen zijn bekend. Het concept meerjarenprogramma voor de terugsluis van de vrachtwagenheffing beschrijft dat subsidiegeld wordt ingezet voor elektrische vrachtauto’s, laadinfrastructuur, waterstof-elektrische trucks en voor het verbeteren van de efficiëntie in de ketenlogistiek. Daarentegen laat de invoering van de vrachtwagenheffing nog wel even op zich wachten. 

De sector kan niet wachten, maar de invoering van de vrachtwagen is uitgesteld tot 2026. Het ministerie geeft aan nog meer tijd nodig te hebben voor alle voorbereidingen. 

Er wordt in het concept rekening gehouden met een voorfinanciering op de terugsluis. Voor de aankomende jaren gaat het om 70 en 100 miljoen euro, deze wordt later terugbetaald uit de inkomsten van de vrachtwagenheffing. Op Prinsjesdag 2023 horen we de werkelijke plannen. Toch wordt er erg gehopen dat het concept werkelijkheid gaat worden, want ‘all hands on deck’ voor het slagen van de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering in transport en logistiek. Het biedt bedrijven vooral hulp bij de hoge aanschafskosten van elektrische vrachtauto’s. 

Vrachtwagenheffing

Binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens gaan vanaf 2026 vrachtwagenheffing betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen. Hierdoor verdwijnt in Nederland de belasting zware motorvoertuigen (het Eurovignet) en wordt voor vrachtwagens de motorrijtuigenbelasting tot ongeveer het Europese minimum verlaagd. De netto-opbrengst zal ongeveer 250 miljoen euro per jaar gaan bedragen. De opbrengst gaat naar de verduurzaming en innovatie van de transportsector. 

Join the movement

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze experts. Zij schuiven graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.