Vrijstelling elektrische bestelauto’s (4.250 KG)

Vanaf 1 juli 2023 wordt er een vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor elektrische bestelauto’s tot 4.250 kg ingevoerd. De invoering van de derde Europese Rijbewijsrichtlijn was al een signaal, want deze richtlijn biedt EU-landen de mogelijkheid om met een B-rijbewijs elektrische bestelauto’s tot en met 4250 kg te besturen in plaats van 3500 kg. Op basis van de EU-rijbewijsrichtlijn geldt de verhoging boven de 3500 kg alleen voor het extra gewicht van het accupakket, met een maximum van 750 kg extra. De rijbewijsrichtlijn stelt dat bestuurders minstens 2 jaar over een rijbewijs moeten beschikken. Daarnaast is een extra rijopleiding niet meer nodig.

Voor de tachograaf geldt nu een vrijstelling. Voor de nieuwe regeling is ervoor gekozen om deze te behouden. De vrijstelling is nu wel beperkt tot een maximale afstand van 100 km (straal rond vestiging). Deze voorwaarde blijft in de nieuwe regeling ook van kracht.

Nieuwe elektrische bestelauto’s hebben ook vaker de mogelijkheid een aanhanger te trekken. Er is nog onzekerheid of dit in de nieuwe regeling wordt toegestaan.

Kan jij niet wachten tot 1 juli 2023?

Tot eind 2022 kan men zich via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanmelden voor de huidige pilot. Voor de periode 1 januari tot 1 juli zal een soort van overbruggingsregeling gelden. In deze periode kunnen bedrijven ook al van de nieuwe vrijstellingsregeling gebruik maken.

Join the movement

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze experts. Zij schuiven graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.