Laden tijdens het rijden: eHighway


Siemens Mobility ontwikkelt het eHighway-systeem. De E-highway is een geëlektrificeerde snelweg met bovenleiding, zodat het vrachtverkeer zonder uitstoot over de snelweg kan. Daarmee wordt de goederenvervoer over de weg aangedreven door elektriciteit. Grootste baat ervan is dat de CO2-uitstoot in het langeafstandsvrachtvervoer verminderd wordt. De test van de eHighway heeft al in Duitsland plaatsgevonden. Gemiddeld wordt dagelijks in Duitsland 750 kilometer afgelegd. De huidige dieseltrucks hebben een actieradius tot 2.300 km. Langeafstandsritten boven de 500 km worden vrijwel uitsluitend over snelwegen gereden. Opvallend is dat 89% van de Duitse vrachtwagens slechts 50 kilometer of minder rijdt bij het verlaten van de snelweg.

De accu wordt opgeladen door een zogeheten pantograaf, een stroomafnemer bovenop de vrachtwagen zoals bekend van de treinen. De pantograaf is zo ontwikkeld dat het in principe geschikt is voor elk type vrachtwagen. Deze herkent de aanwezigheid van een bovenleiding en wordt dan automatisch ingezet. Bij een inhaalactie of het nemen van een afrit gaat die vervolgens weer omlaag. Ook plotselinge bewegingen worden herkend, waardoor de pantograaf ook wordt ingetrokken als de chauffeur onverwacht moet uitwijken.

Een groot voordeel hiervan is dat deze oplossing gecombineerd kan worden met een BEV of FCEV. De pantograaf zorgt ervoor dat tijdens het rijden de accu wordt opgeladen. Dit heeft een aantal voordelen. Voor de ondernemer is het handig, omdat die op deze manier eenvoudiger aan lange laadsessies gedurende de dag ontkomt. En doordat de trucks ook op eigen kracht kunnen rijden, hoeft de bovenleiding niet aan één stuk aangelegd te wordt.

Rond 2030 wil Engeland 65 procent van de vrachtroutes op deze manier van diesel af hebben. Het Britse Department for Transport heeft 20 miljoen Britse ponden beschikbaar gesteld om in Groot-Brittannië een eHighway aan te leggen.

Join the movement

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze experts. Zij schuiven graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.