“Duurdere” EURO-7 normering is onderweg

De nieuwe emissienorm Euro 7 zal de prijs van een nieuwe vrachtauto flink opdrijven. Volgens de International Clean Transport Council (ICCT) gaat het om een bedrag tot 5.700 euro per voertuig. Naar verwachting komt Brussel aan het einde van 2021 met het voorstel.

Volgens de ICCT kunnen truckkopers prijsverhogingen van 2% tot 6% tegemoet zien wanneer de nieuwe normen ingaan. De organisatie heeft de maatregelen op een rij gezet die nodig zijn om te kunnen voldoen aan de eisen die de Europese Commissie van plan is op te nemen. Vooral de aanpassingen die ten opzichte van Euro 6 gedaan moeten worden om de NOx-uitstoot omlaag te brengen zijn duur, stelt de ICCT.

Het benodigde pakket aan technische maatregelen omvat bijvoorbeeld cilinderuitschakeling, een bypass uitlaatgasrecirculatie (EGR) om de koude motor sneller op te warmen, versnelde opwarming van de katalysator en dubbele AdBlue-inspuiting. De technische oplossingen zijn klaar of zo goed als klaar voor serieproductie, meldt de ICCT, maar ze kosten in 2025 naar verwachting 1.400 euro tot 4.700 euro. Die prijs zal daarna overigens iets dalen, omdat de productiekosten na de start wat zullen dalen.

De Europese Commissie is verder van plan om strengere eisen te stellen aan de levensduur van uitlaatsystemen. In plaats van de nu geldende minimumeis van 700.000 kilometer, zou dat vanaf 2025 970.000 tot 1.300.000 kilometer worden. De extra robuuste systemen kosten volgens het ICCT nog eens 1.000 euro.

In november vorig jaar bleek dat de Europese Commissie aanstuurt op strenge nieuwe uitstootnormen. De plannen leidden tot veel kritiek. De precieze plannen worden aan het einde van dit jaar verwacht. Brussel zou Euro 7 in 2025 willen invoeren. Wel is bekend dat er 3 conceptopties op tafel liggen:

  • Optie 1: Euro-6 wordt herzien en de regels worden vereenvoudigd.
  • Optie 2: Naast de maatregelen in optie 1 komen er strengere grenswaarden voor luchtverontreinigende stoffen voor alle voertuigen.
  • Optie 3: Naast de maatregelen van optie 1 en 2 zal in de praktijk, gedurende de gehele levensduur van een voertuig een emissiecontrole ingevoerd worden.

Join the movement

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze experts. Zij schuiven graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.