SSEB: Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel lijst voertuigen

De regeling SSEB is een subsidie voor bouwmaterieel. Zo is het streven naar 60% minder stikstof in de bouw in 2030. Alhoewel het grotendeels gaat over bouwmachines, vallen trucks onder voorwaarden ook onder deze regeling.

Aanvragers van de SSEB-subsidie moeten ingeschreven staan in het handelsregister onder de codes 41, 42, 43, 3900, 4941, 50201, 7712, 7732 of 7739. De codes 4941 en 7712 komen binnen de truckbranche het meest voor. Het is niet mogelijk om zowel voor AanZET als SSEB in aanmerking te komen.

Hoeveel?

Voor grote bedrijven (meer dan 250 fte en meer dan €50.000.000 jaaromzet en/of meer dan €43.000.000 balanstotaal) bedraagt de SSEB-subsidie volgens de EU-regelgeving max. 40% van de meerkosten ten opzichte van een diesel-aangedreven voertuig. Voor kleine (minder dan 50 fte en minder dan €10.000.000 jaaromzet en/of balanstotaal) en middelgrote bedrijven (minder dan 250 fte en minder dan €50.000.000 jaaromzet en/of minder dan €43.000.000 balanstotaal) is dit 50%. Dit is inclusief de MIA. Ook bestaand materieel kan met subsidie worden aangepakt. Denk aan de ombouw van diesel naar elektrisch, of aan het plaatsen van katalysator die de vieze stoffen opvangt. Het maximum subsidiebedrag per object is €200.000,-.

Bij een positieve beschikking wordt door de minister direct een voorschot van 90% van het subsidiebedrag verstrekt. Zodra de factuur en het kentekenbewijs zijn ingezonden en de subsidie daadwerkelijk wordt vastgesteld, wordt de rest uitgekeerd.

De aanvraag voor subsidie moet na aankoop plaatsvinden. Een koopcontract moet bij de aanvraag bijgevoegd worden. Daarna moet het voertuig binnen 8 maanden geregistreerd zijn op naam van een transportbedrijf en moet dat ook voor 4 jaar blijven. Bij een operational lease moet er een leasecontract worden overhandigd, ook voor minimaal 48 maanden.

Voor wat?

  • Aanschaf: Aanschaffen van één of meer nieuwe, volledig emissieloze bouwmachines (bouwwerktuigen, hulpfuncties of bouwvoertuig). Het betreft nieuwe voertuigen, waarvan de datum eerste toelating, datum eerste inschrijving in Nederland en datum tenaamstelling overeenkomen.
  • Retrofit: Bestaande bouwmachines aanpassen om de uitstoot ervan te verminderen of emissieloos te maken. De SSEB Retrofit is bestemd voor het ombouwen van in gebruik zijnde bouwmachines met een SCR-katalysator, of de ombouw van een in gebruik zijnde bouwmachine tot emissieloze bouwmachine.
  • Innovatie: Innovatieve oplossing voor emissieloze bouwmachines en de benodigde laadinfrastructuur. Subsidie voor het haalbaarheidsonderzoek en voor project experimentele ontwikkeling.

Een aanvraag kan worden ingediend voor de volgende voertuigen, opbouwen en hulpfuncties:

De volgende bouwwerkvoertuigen vallen ook onder de SSEB subsidie:

Join the movement

Wil jij vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze experts. Zij schuiven graag aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Van Dijk Energy vrachtwagen RenaultZE opladen

Blijf vooroplopen en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bedank voor je aanmelding! Je ontvangt binnen elke minuten een bevestigingsmail.